Faszerowane pieczarki

12 dużych pieczarek
170 g świeżego szpinaku baby
100 g komosy ryżowej
100 g kaszy bulgur
4 duże suszone pomidory w zalewie
garść orzechów włoskich
1/2 łyżeczki płatków chilli
1 pęczek natki pietruszki
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżka masła,
1 cebula
2 duże ząbki czosnku
oliwa
50 ml maślanki Mrągowskiej
60 g sera camembert
50 ml śmietanki kremówki
świeży tymianek
sól, pieprz
Pieczarki oczyścić i pozbyć się nóżek, następnie ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Kaszę bulgur i komosę ryżową ugotować według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozpuścić masło, dodać oliwę i wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy już cebula będzie zeszklona dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szpinak. Całość trochę przesmażyć i dodać suszone pomidory drobno pokrojone, komosę ryżową, bulgur oraz tymianek i płatki chilli. Zawartość patelni dokładnie wymieszać, przyprawić solą, pieprzem. Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki i część orzechów włoskich również drobno posiekanych. Tak przygotowany farsz nakładamy do wcześniej przygotowanych pieczarek, a na ich wierzch nakładamy połówki orzechów. Tak przygotowaną blaszkę z pieczarkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 40 minut. Do miseczki nalewamy maślankę, następnie dodajemy śmietankę kremówkę oraz pokrojony drobno ser. Powstały sos dokładnie mieszamy i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Upieczone pieczarki podajemy z maślankowo-serowym sosem.
Udostępnij na:
Na szybko
Maślanka Mrągowska Naturalna
Od niej wszystko się zaczyna. Doskonale komponuje się w zimnych koktajlach, daniach wytrawnych i zupach. Wspaniale smakuje też solo, zimna i orzeźwiająca, najlepiej gasi pragnienie w upalne dni.