Gulasz jak wół!

   
80 ml Maślanki Mrągowskiej
190 g mąki
55 g masła
1/2 łyżeczki sody
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g wędzonego surowego boczku
700 g wołowiny
250 g małych pieczarek
2-3 małe cebule
czerwona cebula
mąka do obtoczenia mięsa
ostra papryka
1 l bulionu wołowego
tymianek
sól i pieprz do smaku
Wołowinę pokrój na mniejsze kawałki, obtocz w mące wymieszanej z pieprzem oraz ostrą papryką. Następnie, kawałki wołowiny obsmaż do zrumienienia i przełóż do garnka. Podlej odrobiną wody i duś do miękkości na małym ogniu pod przykryciem. Cebulę pokrój w piórka, przesmaż na odrobinie oleju. Obierz pieczarki i dodaj do cebuli. Całość przesmaż, dodaj do garnka z mięsem, zalej bulionem i gotuj na małym ogniu przez ok godzinę, aż mięso będzie miękkie. Dopraw solą, pieprzem i suszonym tymiankiem, a następnie przełóż do formy do zapiekania lub żeliwnego garnuszka. Boczek pokrój w drobną kostkę, przesmaż i odstaw do przestudzenia. Mąkę przesyp do miski, dodaj sodę, proszek do pieczenia oraz tymianek. Następnie dodaj masło i maślankę. Wyrób gładkie ciasto, pod koniec dodaj boczek. Powstałe ciasto delikatnie rozpłaszcz i wytnij z niego niewielkie bułeczki. Ułóż bułeczki na mięsie w naczyniu żaroodpornym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C i piecz przez 30 minut lub do czasu gdy bułeczki się zarumienią.
Udostępnij na:
Na szybko
Maślanka Mrągowska Naturalna
Od niej wszystko się zaczyna. Doskonale komponuje się w zimnych koktajlach, daniach wytrawnych i zupach. Wspaniale smakuje też solo, zimna i orzeźwiająca, najlepiej gasi pragnienie w upalne dni.