Chłodnik Buraczki i spółka
750 ml Maślanki Mrągowskiej Naturalnej
1 pęczek botwinki
2 duże buraki, ugotowane
pęczek koperku
3-4 jajka, ugotowane na twardo
gruby szczypiorek
zielony ogórek
sól i pieprz grubo mielony, do smaku
Całą botwinkę dokładnie umyj. Buraczki obierz i pokrój w kostkę, a łodygi i liście posiekaj (najmniejsze listki zostaw do dekoracji). W sporym garnku zagotuj wodę i na małym ogniu obgotuj wszystkie elementy botwinki – buraczki ok. 2 minuty, łodygi – 1 minutę, a liście ok. 30 sekund.
Odlej botwinkę na sito.
Ugotowane buraki pokrój w kostkę i włóż do wysokiego naczynia. Dodaj botwinkę, zalej całość maślanką i dodaj posiekany szczypior. Zmiksuj.
Ogórka pokrój w drobną kostkę, a koperek posiekaj i dodaj do chłodnika. Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku. Gotowy chłodnik odstaw na przynajmniej 2 godziny do lodówki.
Podawaj z posiekanym szczypiorkiem, listkami botwinki i połówkami jajek.
Na szybko
Maślanka Mrągowska
Naturalna
Od niej wszystko się zaczyna. Doskonale komponuje się w zimnych koktajlach, daniach wytrawnych i zupach. Wspaniale smakuje też solo, zimna i orzeźwiająca, najlepiej gasi pragnienie w upalne dni.