Cytrusowo pikantny łosoś z warzywami

500 g świeżego łososia,
400 g mniejszych ziemniaczków,
2 mniejsze cukinie,
1/2 mniejszej dyni hakaiddo,
1/2 cytryny,
1/2 łyżeczki suszonych płatków chili,
świeży tymianek cytrynowy,
sól, pieprz
oliwa
1/3 szklanki maślanki,
1,5 łyżeczki kaparów,
1 mały ząbek czosnku,
tymianek cytrynowy
sól, pieprz
Z kawałków łososia pozbywamy się łusek, myjemy go, osuszamy i przekładamy na blaszkę do pieczenia. Ziemniaki myjemy, kroimy na połówki lub ćwiartki i układamy również na blaszce obok łososia. Cukinie kroimy na kawałki które kroimy na pół, dynie hokkaido kroimy na pół i pozbywamy się pestek, a następnie na mniejsze części. Całość skrapiamy olejem lub oliwą z oliwek i przyprawiamy. Na wierzch tak przygotowanego łososia kładziemy plasterki cytryny oraz świeży tymianek cytrynowy i całość posypujemy płatkami chilli. Tak przygotowaną blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy z termoobiegiem przez ok. 25-30 minut. Do miseczki z maślanką dodajemy posiekane drobno kapary, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz suszony bądź świeży tymianek. Powstały sos mieszamy i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Upieczonego łososia i warzywa nakładamy na talerz i polewamy sosem maślankowym.
Udostępnij na:
Na szybko
Maślanka Mrągowska Naturalna
Od niej wszystko się zaczyna. Doskonale komponuje się w zimnych koktajlach, daniach wytrawnych i zupach. Wspaniale smakuje też solo, zimna i orzeźwiająca, najlepiej gasi pragnienie w upalne dni.