Domowe tacos

Domowe tacos z kurczakiem marynowanym w maślance, sałatką z młodej kapusty, szybkimi piklami i sosem z pieczonego czosnku.
Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
Maślanka Mrągowska naturalna 500 ml
4 sztuki podudzia z kurczaka
2 łyżki papryki wędzonej
2 łyżki czosnku granulowanego
1 łyżka kuminu
100 ml sosu BBQ
12 sztuk kukurydzianych tacos
½ główki młodej kapusty
2 sztuki marchwi
1 sztuka słodkiej cebuli
2 łyżki chrzanu
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka musztardy stołowej
1 łyżka musztardy francuskiej
4 łyżki majonezu
2 łyżki oleju lnianego
pęczek szczypiorku
100 ml octu jabłkowego
50 gr cukru
kilka sztuk kurek
pęczek rzodkiewki
3 sztuki ogórka gruntowego
3 sztuki ziela angielskiego
3 sztuki liścia laurowego
2 główki czosnku
pęczek koperku
2 kromki razowego pieczywa
100 g mąki
korzeń imbiru (2 cm)
sól i pieprz
250 ml oleju
300 ml Maślanki Mrągowskiej połącz z wędzoną papryką, kuminem i granulowanym czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem. Kurczaka pokrój w kawałki, posól i zamarynuj w doprawionej maślance przez minimum 2-3 godziny lub całą noc. Po tym czasie wyjmij podudzia z maślanki, obtocz w mące i smaż na rozgrzanym oleju, aż będzie rumiany. Odsącz kawałki mięsa na papierowym ręczniku, a następnie obtocz w sosie BBQ. Kapustę drobno posiekaj, posól i odstaw na kilka minut, żeby puściła soki. Wymieszaj kapustę z posiekaną cebulą, cukrem pudrem i startą na tarce marchewką. Dodaj musztardę, musztardę francuską, chrzan, majonez oraz olej lniany. Dopraw solą i pieprzem. Czosnek z szczyptą soli i 1 łyżką oleju zawiń w folię do pieczenia i piecz 1 godzinę w 160 stopniach. Ocet zagotuj z 200 ml wody, cukrem, liściem, zielem, 2 ząbkami czosnku i imbirem. Pokrojone rzodkiewki, ogórki i kurki zalej octową zalewą i pozostaw na minimum 15 minut. Pozostałą Maślankę Mrągowską zmiksuj z ząbkami pieczonego czosnku, solą, kromkami razowego pieczywa i koperkiem na gładką masę. Tacos wypełnij surówką z kapusty, kurczakiem, piklowanymi warzywami i sosem z pieczonego czosnku.
Udostępnij na:
Na szybko
Maślanka Mrągowska Naturalna
Od niej wszystko się zaczyna. Doskonale komponuje się w zimnych koktajlach, daniach wytrawnych i zupach. Wspaniale smakuje też solo, zimna i orzeźwiająca, najlepiej gasi pragnienie w upalne dni.