Gulasz z ciecierzycy i pikantnej kiełbasy
200 g kiełbasy chorizo
400 g ciecierzycy z puszki
400 g pomidorów krojonych bez skórki
1/2 bakłażana
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 średnia papryka
2 garście szpinaku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki kmin
1/2 łyżeczki płatków chilli
1/2 łyżeczki bazylii suszonej
sól,pieprz
olej do smażenia
1/2 szklanki Maślanki Mrągowskiej
3 łyżeczki musztardy francuskiej
1/2 pęczka natki pietruszki
sól, pieprz
Na patelnie wlewamy olej i wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Chwilę podsmażamy i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojony w kawałki bakłażan. Całość podsmażamy i dodajemy pokrojone w plasterki chorizo i paprykę.
Dodajemy następnie wszystkie przyprawy i zalewamy pokrojonymi pomidorami, możemy dodać ewentualnie trochę wody. Gulasz gotujemy na wolnym ogniu i pod koniec gotowania dodać szpinak oraz przyprawić solą,pieprzem.
Do miseczki nalewamy maślankę, dodajemy musztardę francuską oraz posiekaną natkę pietruszki.
Sos przyprawiamy solą i pieprzem.
Gulasz podajemy z odrobiną sosu musztardowego.
Na szybko
Maślanka Mrągowska
Naturalna
Od niej wszystko się zaczyna. Doskonale komponuje się w zimnych koktajlach, daniach wytrawnych i zupach. Wspaniale smakuje też solo, zimna i orzeźwiająca, najlepiej gasi pragnienie w upalne dni.