Maślankowa galaretka waniliowa

400 ml maślanki,
350 ml mleka 3,2%,
100-120 g cukru,
skórka starta z 1 dużej cytryny,
1 laska waniliowa,
3 pełne łyżeczki żelatyny
dodatkowo:
jeżyny, porzeczki, miód
Mleko z cukrem i przekrojoną wzdłuż laską wanilii wrzucić do garnuszka i zagotować – zmniejszyć ogień i gotować kilka minut, pod koniec gotowania dodać skórkę startą z cytryny. Żelatynę wsypać do miseczki i zalać kilkoma łyżkami gorącej wody – dobrze rozmieszać. Przestudzić trochę mleko, wyłowić laskę wanilii i przy pomocy trzepaczki wmieszać żelatynę. Kiedy żelatyna jest już wmieszana, łączymy całość z maślanką. Następnie przelewamy naszą masę do szklaneczek/ miseczek, w których podamy galaretkę i wstawiamy do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Galaretkę podajemy polaną łyżką lub dwoma miodu oraz dekorujemy świeżymi owocami.
Udostępnij na:
Na szybko
Maślanka Mrągowska Naturalna
Od niej wszystko się zaczyna. Doskonale komponuje się w zimnych koktajlach, daniach wytrawnych i zupach. Wspaniale smakuje też solo, zimna i orzeźwiająca, najlepiej gasi pragnienie w upalne dni.