Nie podlizuj się ;)
Domowe lody przygotowywane całą rodziną to fantastyczny pomysł na kształtowanie nawyków żywieniowych u dzieci. Maluchy do trzeciego roku życia są najbardziej podatne na taką naukę i warto wykorzystać ten moment. Dobrze dobrane składniki sprawią, że nasze lody będą świetnym uzupełnieniem w okresie rozwoju i wzrostu najmłodszych. Zawartość owoców, kakao i maślanki gwarantuje wysoką wartość odżywczą deseru oraz niezbędną w diecie porcję wapnia. Dodatkowo, bogate w potas banany, wpływają pozytywnie na równowagę sodowo-potasową u dzieci, a zawarty w kakao magnez jest pomocny podczas nauki.
300 ml Maślanki Mrągowskiej Naturalnej
2 duże dojrzałe banany
1 łyżka kakao
2 łyżki miodu
2 łyżki serka śmietankowego
foremki do lodów na patyku
Do kielicha blendera wlej maślankę, dodaj pokrojone banany, miód, serek śmietankowy i kakao.
Całość dokładnie zmiksuj i przelej do foremek. Wstaw do zamrażalnika na minimum kilka godzin lub
na całą noc.
Na szybko
Maślanka Mrągowska
Naturalna
Od niej wszystko się zaczyna. Doskonale komponuje się w zimnych koktajlach, daniach wytrawnych i zupach. Wspaniale smakuje też solo, zimna i orzeźwiająca, najlepiej gasi pragnienie w upalne dni.