Pieczone gołąbki faszerowane kaszą
1 kapusta włoska (średniej wielkości)
1 szklanka kaszy pęczak
100 g szpinaku
4 duże suszone pomidory w zalewie
1 papryka
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1 średnia cukinia
500 g pieczarek
1/2 pora (część jasna)
100 g sera gorgonzola
sól, pieprz
1 łyżeczka suszonych pomidorów
2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczka chilli
1/2 szklanki Maślanki Mrągowskiej
400 g passaty pomidorowej
200 ml bulionu
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki oregano
1/3 łyżeczki płatków chilli
Z kapusty włoskiej odcinamy wierzchnie liście i odcinamy głąb. Następnie oddzielamy pojedyncze liście i usuwamy z nich zgrubienie, które następnie gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 2-3 minuty. Później blanszujemy w zimnej wodzie i osuszamy je z jej nadmiaru.
Kaszę pęczak gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i umieszczamy w większej misce.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na patelni z rozgrzanym tłuszczem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojony por. całość chwilę podsmażamy i dodajemy pokrojone drobno pieczarki. Gdy pieczarki będą już przesmażone przekładamy zawartość patelni do miski z kaszą pęczak. Następnie na patelnie wlewamy oliwę i wkładamy drobno pokrojoną paprykę którą tez podsmażamy i przekładamy do miski. Na patelni smażymy pokrojone pomidory suszone z 2-3 łyżkami olej z ich zalewy oraz cukinie, pod koniec smażenia dodajemy szpinak. Całość smażymy kilka minut i przekładamy również do miski.
Następnie do miski dodajemy pokrojony ser gorgonzola oraz suszone pomidory, oregano i płatki chilli. Zawartość miski dokładnie mięszamy i przyprawiamy solą oraz pieprzem.
Tak przygotowany farsz nakładamy przy pomocy łyżki na liść kapusty i zawijamy liść tak aby nie wypadał farsz.
W małym rondelku przygotować bulion i dodać passate pomidorową oraz maślankę. Całość przyprawić tymiankiem, oregano i chili.Na koniec dodać sól oraz pieprz.
Na dno naczynia żaroodpornego lub blaszki do pieczenia wylać odrobine sosu, ułożyć gołąbki i na ich wierzch również polać sos. Gołąbki pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 30-40 minut i podajemy ze świeżą bazylią.
Na szybko
Maślanka Mrągowska
Naturalna
Od niej wszystko się zaczyna. Doskonale komponuje się w zimnych koktajlach, daniach wytrawnych i zupach. Wspaniale smakuje też solo, zimna i orzeźwiająca, najlepiej gasi pragnienie w upalne dni.