Koktajl bananowy
350 ml maślanki Mrągowskiej
1 banan
2 mandarynki
1/4 łyżeczki kurkumy2 łyżki karmelizowanych migdałów
2 garście migdałów
2 łyżki cukru trzcinowego
szczypta soli
2 łyżeczki masła
3 łyżki wody
Na patelni rozpuszczamy masło, następnie dodajemy cukier trzcinowy, szczyptę soli i wodę. Całość mieszamy tak aby powstała jednolita masa i dodajemy migdały, gotujemy wszystko tak długo aż masa zacznie się karmelizować i otaczać migdały. Następnie wykładamy na papier do pieczenia i rozkładamy do przestudzenia.
Do kielicha blendera wlewamy maślankę, dodajemy banana i obrane wcześniej mandarynki. Przyprawiamy kurkumą i dodajemy przestudzone migdały. Całość miksujemy na gładką masę i nalewamy do szklanek.
Na szybko
Maślanka Mrągowska
Naturalna
Od niej wszystko się zaczyna. Doskonale komponuje się w zimnych koktajlach, daniach wytrawnych i zupach. Wspaniale smakuje też solo, zimna i orzeźwiająca, najlepiej gasi pragnienie w upalne dni.