Smażone pulpeciki w sosie maślankowym
500 g mięsa wieprzowo-wołowego,
3 ząbki czosnku,
1 mała cebula,
1 łyżka musztardy dijon,
1/3 łyżeczki chili,
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
suszony tymianek,
1 jajko,
sól, pieprz
2-3 łyżki bułki tartej
0,7 litra bulionu,
200 ml śmietanki kremówki,
250 ml maślanki,
400 g fasolki szparagowej,
duży pęczek koperku,
sól, pieprz
olej/masło
Mięso oczyszczamy i mielimy w maszynce do mielenia, przekładamy je do miski i dodajemy do niego musztardę, przeciśnięty czosnek, drobno posiekaną cebulę, roztrzepane jajko i bułkę tartą. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy przyprawy: tymianek, kmin, chili oraz sól i pieprz. Z powstałej masy formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego, które następnie smażymy na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Usmażone pulpeciki zalewamy bulionem i gotujemy na średnim ogniu. Po około 10 minutach gotowania dorzucamy pokrojoną fasolkę szparagową i gotujemy jeszcze około 3 minuty. W tym czasie mieszamy maślankę ze śmietanką i hartujemy ją razem z bulionem z gotowania pulpecików. Tak przygotowana maślankę wlewamy do pulpecików i gotujemy jeszcze jakiś czas, aż sos zacznie gęstnieć. Pod koniec gotowania dodajemy posiekany drobno koperek i przyprawiamy solą i pieprzem.
Pulpeciki w sosie maślankowo-koperkowym podajemy z makaronem lub ziemniakami.
Na szybko
Maślanka Mrągowska
Naturalna
Od niej wszystko się zaczyna. Doskonale komponuje się w zimnych koktajlach, daniach wytrawnych i zupach. Wspaniale smakuje też solo, zimna i orzeźwiająca, najlepiej gasi pragnienie w upalne dni.