Maślankowe racuchy
200 ml Maślanki Mrągowskiej Naturalnej
200 g mąki pszennej + 1 łyżka
15 g świeżych drożdży
2 łyżki białego cukru
szczypta soli
jajko
5 łyżek ciepłego mleka
skórka otarta z jednej cytryny
cukier puder, do dekoracji
ok. 700 ml oleju, do smażenia
1 łyżkę mąki wymieszaj z białym cukrem, szczyptą soli i pokruszonymi drożdżami. Całość zalej ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem. Pozostałą mąkę przesyp do miski, w środku zrób dołek i wlej mleko z drożdzami. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na ok. 15 minut, aż drożdże zaczną pracować.
Następnie dodaj jajko oraz skórkę z cytryny, zalej całość maślanką. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj rózgą, do połączenia. Gotowe ciasto odstaw na około godzinę, do podwojenia objętości.
W garnku rozgrzej olej. Za pomocą łyżki nakładaj porcje ciasta i smaż racuchy na rozgrzanym tłuszczu. Gotowe odkładaj na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Gotowe racuszki posyp cukrem pudrem i od razu podawaj.
Na szybko
Maślanka Mrągowska
Naturalna
Od niej wszystko się zaczyna. Doskonale komponuje się w zimnych koktajlach, daniach wytrawnych i zupach. Wspaniale smakuje też solo, zimna i orzeźwiająca, najlepiej gasi pragnienie w upalne dni.