Fasolkowe fryki
1 i 1/2 kg fasolki szparagowej
1 łyżka oliwy z oliwek
1/4 łyżeczki suszonych płatków chili
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
sól
100 ml maślanki Mrągowskiej
50 ml gęstego jogurtu
1 łyżeczka musztardy dijon
1/2 łyżeczki suszonego oregano
mały ząbek czosnku
szczypta soli
Z fasolki szparagowej pozbywamy się końcówek przy pomocy noża, następnie fasolkę myjemy i osuszamy. Przekładamy ją do większej miski, dodajemy suszone płatki chili i tymianek. Dodajemy oliwę z oliwek oraz sól, następnie wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na dwie blaszki do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem i pieczemy ok. 35minut lub do lekkiego zbrązowienia.
Maślankę mieszamy z jogurtem i musztardą, następnie dodajemy suszone oregano i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dip doprawiamy do smaku solą i dokładnie mieszamy.
Fasolkę podajemy z dipem maślankowym.
Na szybko
Maślanka Mrągowska
Naturalna
Od niej wszystko się zaczyna. Doskonale komponuje się w zimnych koktajlach, daniach wytrawnych i zupach. Wspaniale smakuje też solo, zimna i orzeźwiająca, najlepiej gasi pragnienie w upalne dni.