Pieczona owsianka z owocami
2 szklanki płatków owsianych górskich
1 szklanka płatków jaglanych
5 łyżek cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
garść migdałów siekanych
garść orzechów pekan
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka mleka
3/4 szklanki śmietanki kremówki 30%
1 i 1/2 szklanki Maślanki Mrągowskiej
1 łyżka masła
świeże owoce – maliny, jeżyny, czerwone porzeczki
Formę do pieczenia smarujemy masłem i następnie wsypujemy do niej płatki owsiane i jaglane. Dodajemy sodę oczyszczoną, cukier, owoce i posiekane orzechy oraz migdały – całość dokładnie mieszamy i zalewamy wymieszanymi mokrymi składnikami.
Tak przygotowaną formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez ok.30 minut z termoobiegiem.
Pieczoną owsiankę podajemy w miseczce z odrobiną jogurtu naturalnego i świeżymi owocami.
Na szybko
Maślanka Mrągowska
Naturalna
Od niej wszystko się zaczyna. Doskonale komponuje się w zimnych koktajlach, daniach wytrawnych i zupach. Wspaniale smakuje też solo, zimna i orzeźwiająca, najlepiej gasi pragnienie w upalne dni.