Grzanki z botwinką
8 kromki chleba razowego
pęczek botwinki z buraczkami
3 ząbki czosnku
cukinia
oliwa z oliwek
chili
sól
4-6 łyżki maślanki Mrągowskiej
200 g ricotty
2 łyżeczka chrzanu
sól
pieprz
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, botwinkę myjemy i osuszamy. Odcinamy buraczki, kroimy je na połówki lub ćwiartki następnie skrapiamy oliwą, solimy i wkładamy do piekarnika zawinięte w folie aluminiową. Pieczemy 20 – 25 minut.
Cukinie myjemy i przy pomocy obieraczki typu julienne kroimy na cienkie paseczki, następnie skrapiamy oliwą, solimy i odstawiamy na bok aby zmiękła. Botwinkę osuszamy i wkładamy na rozgrzaną patelnie z oliwą. Przesmażamy przez chwilę, dodajemy czosnek i sól.
Kromki chleba tostujemy, smarujemy musem chrzanowym, który robimy mieszając maślankę z ricottą i chrzanem. Taki mus przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie układamy na nie przesmażoną botwinkę, cukinie i upieczone buraczki.
Na szybko
Maślanka Mrągowska
Naturalna
Od niej wszystko się zaczyna. Doskonale komponuje się w zimnych koktajlach, daniach wytrawnych i zupach. Wspaniale smakuje też solo, zimna i orzeźwiająca, najlepiej gasi pragnienie w upalne dni.