Faszeruj do kuchni!
Dobra dieta i właściwe żywienie to bardzo ważne elementy w życiu osób starszych. Zadbajcie o swoich najbliższych i wprowadźcie do ich kuchni produkty wartościowe, a usuńcie te, które mogą wpływać niekorzystnie na organizm. My stawiamy na warzywa łatwiej przyswajalne, jak bakłażan i
pomidory, a rezygnujemy z tych wzdymających, kalafiora, brokułów czy soczewicy. Warzywa powinny
znaleźć się w diecie seniorów ze względu na zawartość błonnika wspierającego przemianę materii
oraz jako zastrzyk witamin i źródło składników mineralnych.
120 ml Maślanki Mrągowskiej Naturalnej
3-4 papryki
170 g kuskusu
1 średni bakłażan
200 g ciecierzycy z puszki
6-7 suszonych pomidorów
pęczek natki pietruszki
1 ząbek czosnku
1 czerwona cebula
oregano
płatki chili
sól i pieprz do smaku
puszka krojonych pomidorów
1 ząbek czosnku
Pomidory z puszki rozłóż równomiernie na blaszce do pieczenia i odstaw. Papryki umyj i osusz.
Przekrój wzdłuż i usuń gniazda nasienne. Ułóż papryki na pomidorach. Kuskus przygotuj zgodnie z
instrukcją na opakowaniu i przesyp do miski. Bakłażana umyj, osusz i pokrój w niedużą kostkę.
Następnie obsmaż go, do zrumienienia, na niewielkiej ilości mocno rozgrzanej oliwy. Przesmażonego
bakłażana i pokrojoną w piórka cebulę dodaj do miski z kuskusem. Dołóż odsączoną ciecierzycę,
drobno pokrojone suszone pomidory oraz posiekaną natkę. Całość przypraw oregano, chili, solą i
pieprzem, dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną masą nafaszeruj papryki. Piecz przez ok. 40 minut
w piekarniku rozgrzanym do 190°C. Podawaj z sosem maślankowo-czosnkowym - przeciśnięty przez
praskę czosnek dokładnie rozmieszaj z Maślanką Mrągowską.
Na szybko
Maślanka Mrągowska
Naturalna
Od niej wszystko się zaczyna. Doskonale komponuje się w zimnych koktajlach, daniach wytrawnych i zupach. Wspaniale smakuje też solo, zimna i orzeźwiająca, najlepiej gasi pragnienie w upalne dni.