Menu małego pirata
Czasami trzeba sięgnąć do menu piratów, żeby przekonać najmłodszych do zdrowego obiadu. ;) Dorsz ukryty w fajnie udekorowanych kotlecikach to nasz pomysł na przemycenie ryby w daniach dla dzieciaków, które za nią nie przepadają. Warto znaleźć swój sposób, ponieważ bogactwo kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 ma ogromne znaczenie w diecie rozwijających się dzieci. Kwasy omega-3 budują błonę komórkową neuronów, a zawarte w rybie i szpinaku żelazo odpowiada za poprawę koncentracji i pomaga walczyć ze zmęczeniem.
450 g białej ryby, np. dorsza
2 jajka
6 – 8 łyżek bułki tartej
3 garstki szpinaku baby
2 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
2-3 dymki
otarta skórka z cytryny
1 pęczek szczypiorku
zielony ogórek
½ pęczka koperku
sól i pieprz
200 ml Maślanki Mrągowskiej Naturalnej
1 pęczek koperku
sól i pieprz
Dorsza pokrój w drobną kostkę i przełóż do miski. Dodaj posiekany szczypiorek, natkę, szpinak, skórkę z cytryny oraz dymki. Dopraw solą i pieprzem. Na końcu dodaj jajka i bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszaj i formuj kotleciki, które następnie usmaż na rozgrzanym tłuszczu. Maślankę wymieszaj z posiekanym koperkiem, dopraw solą i pieprzem. Kotleciki podawaj z sosem, udekorowane ogórkiem i koperkiem.
Na szybko
Maślanka Mrągowska
Naturalna
Od niej wszystko się zaczyna. Doskonale komponuje się w zimnych koktajlach, daniach wytrawnych i zupach. Wspaniale smakuje też solo, zimna i orzeźwiająca, najlepiej gasi pragnienie w upalne dni.