O kurczę, ale dobre!
500 ml Maślanki Mrągowskiej Naturalnej
1 kg pałek z kurczaka
2 małe, suszone papryczki chili
kilka gałązek świeżego tymianku
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka mielonej kolendry
2 ząbki przetartego czosnku
sól i pieprz do smaku
Kurczaka umyj, osusz i przełóż do miski. Dodaj czosnek oraz wszystkie przyprawy i natrzyj nimi mięso. Zalej całość maślanką i odstaw w chłodne miejsce na ok. 12 godzin. Po tym czasie wyjmij kurczaka z marynaty, usuń jej nadmiar i przełóż mięso do brytfanki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez ok. 50 minut, aż ładnie się zezłocą. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Na szybko
Maślanka Mrągowska
Naturalna
Od niej wszystko się zaczyna. Doskonale komponuje się w zimnych koktajlach, daniach wytrawnych i zupach. Wspaniale smakuje też solo, zimna i orzeźwiająca, najlepiej gasi pragnienie w upalne dni.