Risotto z mascarpone i maślanką
1 mały kalafior lub reszta pieczonego kalafiora która pozostała nam z obiadu
1 szklanka ryżu arborio
1 cebula
1 dużu ząbek czosnku
1-1/2 litra bulionu
świeża szałwia lub tymianek
1/2 szklanki prażonych orzechów laskowych
2 łyżki mascarpone
1/3 szklanki Maślanki Mrągowskiej
sól, pieprz
1 łyżka masła
1 łyżka olejem
Małego kalafiora myjemy i osuszamy. Następnie kroimy go na „steki”i układamy na blaszce wyłożonej papierem papierem do pieczenia. Skrapiamy go oliwą i przyprawiamy płatkami chilli, kuminem, tymiankiem oraz solą.
Na patelni roztapiamy masło z olejem, dodajemy posiekaną w drobną kostkę cebule i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się zeszkli wsypujemy ryż, który następnie przesmażamy przez kilka chwil. Całość zalewamy ciepłym bulionem i gotujemy, gdy bulion nam odparuje uzupełniamy jego ilość – co jakiś czas mieszając gotujący się ryż. Czynność wykonujemy do czasu kiedy ryż zrobi się miękki i lekko klejący. Wtedy dodajemy mascarpone i maślankę oraz posiekane drobno orzechy laskowe. Całość dokładnie mieszamy i na koniec dodajemy kawałki upieczonego kalafiora oraz szałwie lub tymianek. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Na szybko
Maślanka Mrągowska
Naturalna
Od niej wszystko się zaczyna. Doskonale komponuje się w zimnych koktajlach, daniach wytrawnych i zupach. Wspaniale smakuje też solo, zimna i orzeźwiająca, najlepiej gasi pragnienie w upalne dni.