Brokułowa nie gryzie

100 ml Maślanki Mrągowskiej Naturalnej
1 brokuł, podzielony na różyczki
100 g liści świeżego szpinaku
3 małe łodygi selera naciowego
2 średnie marchewki
2-3 średnie ziemniaki
mała cebula
ząbek czosnku
kilka gałązek świeżego tymianku
litr bulionu warzywnego lub wody
łyżka masła klarowanego
3-4 kromki bagietki
ok. 50 g sera jantar
oliwa
sól i pieprz, do smaku
Cebulę obierz i posiekaj. Obraną marchewkę i selera pokrój w plasterki, a ziemniaki w kostkę. W dużym garnku rozpuść masło, dodaj i podsmaż pokrojone warzywa. Następnie dodaj przeciśnięty ząbek czosnku, tymianek i różyczki brokułu. Całość zalej wodą lub bulionem. Gotuj na niewielkim ogniu przez około 10 minut, aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania dodaj szpinak, dopraw solą i pieprzem do smaku. Odstaw do przestudzenia, następnie wyjmij tymianek i zmiksuj na gładko. Bagietkę pokrój, skrop oliwą i posyp serem. Wstaw na blaszce do piekarnika nagrzanego do 180oC i upiecz na złoto (około 10 minut). Gotową zupę przelej do miseczek lub talerzy, udekoruj łyżką maślanki i podaj z grzankami.
Udostępnij na:
Na szybko
Maślanka Mrągowska Naturalna
Od niej wszystko się zaczyna. Doskonale komponuje się w zimnych koktajlach, daniach wytrawnych i zupach. Wspaniale smakuje też solo, zimna i orzeźwiająca, najlepiej gasi pragnienie w upalne dni.