Kurczak Fajnie Chrupiący
2 szklanki Maślanki Mrągowskiej Naturalnej
2-3 pojedyncze piersi z kurczaka
łyżeczka mielonej kolendry
½ łyżeczki mielonej papryki
2 szklanki mąki pszennej
szklanka tartego sera
kilka gałązek bazylii greckiej lub tymianku
szczypta suszonych płatków chili
skórka otarta z jednej cytryny
1/3 szklanki sezamu
½ łyżeczki wędzonej papryki
sól i pieprz, do smaku
olej, do smażenia
Mięso umyj, osusz i włóż do miski. Zalej maślanką, dopraw kolendrą, mieloną papryką oraz solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw do lodówki na kilka godzin.
Gdy mięso będzie zamarynowane, przygotuj panierkę: mąkę wymieszaj ze startym serem, dodaj pokrojone, świeże zioła, płatki chili, skórkę otartą z cytryny, sezam, wędzoną paprykę oraz sól i pieprz do smaku. Całość wymieszaj do połączenia składników. Na patelni rozgrzej olej. Kawałki kurczaka panieruj i smaż na złoty kolor. Odkładaj mięso na ręcznik papierowy, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Chrupiące kąski podawaj z miksem sałat i świeżym pieczywem.
Na szybko
Maślanka Mrągowska
Naturalna
Od niej wszystko się zaczyna. Doskonale komponuje się w zimnych koktajlach, daniach wytrawnych i zupach. Wspaniale smakuje też solo, zimna i orzeźwiająca, najlepiej gasi pragnienie w upalne dni.