Panna Galaretka
750 ml Maślanki Mrągowskiej Naturalnej
4 łyżeczki żelatyny + 1/5 szklanki wody
5 łyżek cukru pudru
ok. 1 kg truskawek + kilka do dekoracji
łyżeczka ekstraktu waniliowego
listki mięty lub melisy do dekoracji
Truskawki umyj, osusz, odetnij szypułki i pokrój w kostkę. Zalej owoce maślanką, dodaj cukier puder i ekstrakt waniliowy. Zmiksuj na jednolitą masę. Żelatynę rozpuść we wrzącej wodzie, po przestudzeniu dodaj do zmiksowanych truskawek z maślanką i energicznie wymieszaj. Gotową galaretkę przelej do wybranych naczyń i odstaw do zastygnięcia. Udekoruj truskawkami pokrojonymi w kosteczkę z listkami mięty lub melisy.
Na szybko
Maślanka Mrągowska
Naturalna
Od niej wszystko się zaczyna. Doskonale komponuje się w zimnych koktajlach, daniach wytrawnych i zupach. Wspaniale smakuje też solo, zimna i orzeźwiająca, najlepiej gasi pragnienie w upalne dni.