SZAŁatka z łososiem
Idealna sałatka na rodzinną kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. Maślankowy dressing z cytrynową nutą idealnie uzupełnia smak warzyw i podkreśla łososia. To będzie pyszny wieczór !
½ szklanki Maślanki Mrągowskiej Naturalnej
opakowanie miksu sałat
pęczek zielonych szparagów
3 jajka, ugotowane na twardo
garść grzanek z pieczywa
1/2 zielonego ogórka
świeża bazylia lub inne świeże zioła
kilka plasterków wędzonego łososia
kawałek sera Jantar
kilka listków świeżej bazylii, posiekanych
skórka otarta z połowy cytryny
łyżka soku z cytryny
szczypta cukru
sól i pieprz do smaku
Wszystkie składniki dressingu wymieszaj, dopraw cukrem, solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj. Szparagi umyj, odłam zdrewniałe końcówki i gotuj szparagi we wrzątku przez 2-3 minuty. Sałaty umyj, osusz i przełóż na duży talerz. Dodaj pokrojonego ogórka i szparagi, przekrojone na pół jajka i kawałki łososia. Dodaj świeże zioła i wiórki z sera, zrobione obieraczką do warzyw. Całość posyp grzankami i polej maślankowym dressingiem.
Na szybko
Maślanka Mrągowska
Naturalna
Od niej wszystko się zaczyna. Doskonale komponuje się w zimnych koktajlach, daniach wytrawnych i zupach. Wspaniale smakuje też solo, zimna i orzeźwiająca, najlepiej gasi pragnienie w upalne dni.