Wrapy z kurczakiem marynowanym w maślance
700 g piersi kurczaka,
3-4 łyżeczki pasty harissa,
1/2 szklanki maślanki,
sól, pieprz
1/2 szklanki maślanki,
garść oliwek,
świeże listki oregano,
natka pietruszki,
1 mały ząbek czosnku,
sól, pieprz
tortille pełnoziarniste,
mix sałat,
zielony ogórek,
pomidorki koktajlowe,
czerwona papryka,
ostra papryczka,
czerwona cebula,
cytryna,
sól, pieprz
Piersi kurczaka umyć i osuszyć, a następnie pokroić na podłużne paski. W misce wymieszać ze sobą maślankę i harissę, dodać sól oraz pieprz, następnie włożyć piersi kurczaka do miseczki z maślanką i marynować przez co najmniej 30 minut.
Gdy mięso będzie się marynować przygotowujemy sos maślankowy: do miseczki z maślanką dodajemy garść pokrojonych drobno czarnych oliwek oraz świeże listki oregano i posiekaną natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Sos mieszamy dokładnie i przyprawiamy solą oraz pieprzem.
Piersi kurczaka smażymy na patelni grillowej po kilka minut z każdej strony, w tym czasie podgrzewamy tortille w piekarniku bądź na rozgrzanej suchej patelni. Następnie tortille kładziemy na talerzu, dokładamy sałatę, kilka kawałków grillowanego kurczaka, pokrojonego w plasterki ogórka. Dodajemy również pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe, pokrojoną w paski czerwona oraz ostrą paprykę i czerwoną cebule. Całość skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy solą oraz pieprzem i polewamy sosem maślankowym.
Na szybko
Maślanka Mrągowska
Naturalna
Od niej wszystko się zaczyna. Doskonale komponuje się w zimnych koktajlach, daniach wytrawnych i zupach. Wspaniale smakuje też solo, zimna i orzeźwiająca, najlepiej gasi pragnienie w upalne dni.