Zupa na zimowy wieczór
300 ml Maślanki Mrągowskiej
1l bulionu drobiowego lub warzywnego
2 puszki pomidorów pelati
2 duże papryki
2 bataty – słodkie ziemniaki
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz do smaku
Papryki przekrój za pół, usuń nasiona i ułóż skórą do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop oliwą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 230-240°C aż skórka będzie czarna. (ok. 15-20 minut)
Przełóż papryki do miski z lodowatą wodą. Pozostaw na 2-3 minut. Następnie obierz.
Słodkie ziemniaki obierz i pokrój w centymetrową kostkę.
W garnku z szerokim dnem, na oliwie zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek.
Dodaj ziemniaki i smaż na średnim ogniu ok 10 minut.
Dodaj pomidory, dopraw gałką i cynamonem. Smaż razem 5 minut.
Dolej 3/4 bulionu i zmiksuj zupę na krem.
Dolej Maślankę, dopraw solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj.
Na szybko
Maślanka Mrągowska
Naturalna
Od niej wszystko się zaczyna. Doskonale komponuje się w zimnych koktajlach, daniach wytrawnych i zupach. Wspaniale smakuje też solo, zimna i orzeźwiająca, najlepiej gasi pragnienie w upalne dni.