Odporność jesienią
Na odporność naszego organizmu ma wpływ wiele czynników, takich jak ilość snu, aktywność fizyczna, aktywność zawodowa (odpoczynek) oraz stres. Głównym i najważniejszym z nich jest dieta: co i jak jemy. Warzywa i owoce powinny stanowić nieodłączny element diety zwłaszcza jesienią, bo wspomagają naszą odporność.
Okres jesienny to czas częstszych infekcji. Zewsząd atakują nas wirusy i bakterie. Zamiast chodzić z wizytami do lekarzy i brać leki, można w łatwy sposób zadbać o odporność w okresie jesiennym. Dietą bogatą w owoce i warzywa, zwłaszcza sezonowe. Te mają największą moc i najbardziej dobroczynne działanie. W okresie jesiennym na Twoim talerzu powinny pojawić się burak, brukselka, kabaczek, kapusta, a z owoców jabłko i winogrona. Winogrona dzięki zawartości witamin C i A mają udział w budowaniu odporności. Pomagają uniknąć przeziębień i redukują ilość stanów zapalnych. Jabłka oprócz witaminy C zawierają potas i żelazo, co szczególnie cenne w okresie jesiennym, gdy często czujemy się zmęczeni, zestresowani i pojawić się może anemia. Spożycie owoców i warzyw bogatych w witaminę C wspomaga również przyswajanie żelaza z innych produktów.
Kapusta, brukselka i kabaczek to też cenne źródło witaminy C. Równie ważną kwestią jest zawartość błonnika obecnego w warzywach i owocach bo pobudza pracę jelit. To dzięki niemu rozwija się prawidłowa mikroflora bakteryjna w naszych jelitach, co ma wpływ na odporność całego organizmu.