Właściwa masa ciała
Warzywa / owoce – dieta pomagająca utrzymać właściwą masę ciała.
Dieta pomagająca utrzymać masę ciała nie może być dietą tylko owocowo-warzywną. Jednak statystycznie Polacy jedzą bardzo mało warzyw a znacznie więcej owoców, które kojarzą się pozytywnie w kontekście szczupłej sylwetki. Tak naprawdę są jednak źródłem cukrów prostych, których w diecie powinniśmy unikać. Te, które lepiej wybierać, aby utrzymać szczupłą sylwetkę mają niski indeks glikemiczny, czyli po ich zjedzeniu, poziom glukozy we krwi spada powoli i nie prowadzi do nagłego uczucia głodu. Sięgajmy zatem po: ananasy, jabłka, gruszki, cytryny, borówki, jagody, truskawki, poziomki, grant. Są to owoce bogate w błonnik, dające uczucie sytości, wpływają korzystnie na poziom glukozy we krwi.
Warzywa szczególnie surowe, świeże mają znikome wartości energetyczne (kcal), ale dają zastrzyk witamin oraz składników mineralnych. Powinny być składnikiem każdego dania (śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja) gdyż dają uczycie sytości, hamują wyrzut glukozy do krwi – dzięki temu nie prowokujemy organizmu do odkładania tkanki tłuszczowej i możemy cieszyć się szczupła sylwetką. Różnorodność warzyw pozwala na dostarczenie odpowiedniej ilości błonnika oraz witamin i składników mineralnych, pobudzają perystlatykę jelit.
Do swojego jadłospisu zatem warto włączyć te warzywa, które wspomogą proces odchudzania oraz utrzymają szczupłą sylwetkę: soja, bób, fasolka szparagowa, rzodkiewki, sałata, ogórki, szparagi, świeży szpinak, cukinia, jarmuż, szczypiorek – duże ilości tych produktów dostarczają niewiele kalorii. Warto zjeść je razem z dodatkiem oliwy z oliwek, by zachować sytość na dłużej, oraz z niskim indeksem glikemiczny papryka, kapusta, brokuły, kalafior, pomidory, kalarepa.