Pamięć i koncentracja
Dieta dobra na pamięć i koncentrację powinna być bogata w węglowodany złożone. Czyli pieczywo, makrony, kasze, płatki z pełnego ziarna, ale również owoce i warzywa. Po które warto sięgać i dlaczego?
O witaminach i składnikach mineralnych nie można zapomnieć, jeśli chcemy odnieść sukcesy w nauce lub pracy. W codziennej diecie muszą znaleźć się takie witaminy i składniki mineralne, jak magnez, cynk, krzem, witamina C, beta-karoten i kwas foliowy. Nie powinno tez zabraknąć przeciwutleniaczy – flawonoidów i antocyjanów, bo chronią neurony przed uszkodzeniem wolnymi rodnikami. Zatem zapobiegają niszczeniu komórek nerwowych. Potas poprawia dotlenienie mózgu. Znajdziesz go w takich owocach jak winogrona, banany, pomarańcze, morele, awokado. melony, nektarynki, brzoskwinie, pomidory i… ziemniaki!
Owoce jagodowe (jagody, borówki, truskawki, maliny, aronia), a także seler naciowy, marchewka i zielona papryka zawierają luteolinę (przeciwutleniacz). Ta działa przeciwzapalnie, a także ogranicza problemy z pamięcią oraz poprawia koncentrację.
Z tych samych przyczyn warto włączyć do codziennej diety warzywa strączkowe (fasola szparagowa, bób, groch) i liściaste (kapusta, szpinak, brukselka, rukola, rzeżucha).