Czekociacha
2/3 szklanki Maślanki Mrągowskiej Naturalnej
200 g mąki pszennej
60 g gorzkiego kakao
100 g posiekanej gorzkiej czekolady
200 g białego cukru
płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
50 g rozpuszczonego masła
laska wanilii lub kilka kropel ekstraktu waniliowego
30 g posiekanych migdałów
Mąkę przesiej do miski, dodaj kakao, czekoladę, cukier, sodę, proszek i sól, wymieszaj. W drugiej misce połącz rozpuszczone masło i maślankę. Dodaj wanilię.
Mokre składniki przelej do suchych i całość dokładnie wymieszaj do całkowitego połączenia. Na końcu dodaj posiekane migdały.
Za pomocą łyżeczki nabieraj porcje ciasta i formuj kule wielkości orzecha włoskiego. Porcje ciasta układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie rozpłaszcz.
Przygotowane ciasteczka piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 12-14 minut. Upieczone ciasteczka ostudź na kratce.
Na szybko
Maślanka Mrągowska
Naturalna
Od niej wszystko się zaczyna. Doskonale komponuje się w zimnych koktajlach, daniach wytrawnych i zupach. Wspaniale smakuje też solo, zimna i orzeźwiająca, najlepiej gasi pragnienie w upalne dni.