Dip z fety i migdałów
200 g fety,
1/2 szklanki maślanki,
2 łyżki mascarpone,
1 duży ząbek czosnku,
4 łyżki posiekanych migdałów,
pół pęczka natki pietruszki,
garść świeżych listków bazylii,
garstka świeżych listków tymianku,
skórka starta z połowy cytryny,
1/4 łyżeczki suszonych płatków chili,
świeżo mielony pieprz
Do pojemnika blendera wrzucić pokruszoną fetę, posiekane migdały, wlać maślankę i startą skórkę z cytryny zmiksować na gładką masę, a następnie dodać mascarpone, przeciśnięty przez praskę czosnek i chili i zmiksować jeszcze chwilę. Na koniec wmieszać w nasz dip posiekane świeże zioła.
Tak przygotowany dip włożyć do miseczki, udekorować świeżymi ziołami i skórką startą z cytryny.
Podawać od razu lub schłodzony w towarzystwie chrupkiego pieczywa i słupków warzyw np. papryki, marchewki czy ogórka.
Na szybko
Maślanka Mrągowska
Naturalna
Od niej wszystko się zaczyna. Doskonale komponuje się w zimnych koktajlach, daniach wytrawnych i zupach. Wspaniale smakuje też solo, zimna i orzeźwiająca, najlepiej gasi pragnienie w upalne dni.